Kalafiorowa w 30 minut: przepis na najpyszniejszą zupę z marchewką i serem – lepszej nie jadłam
Jak przygotować zdrową, polską zupę kalafiorową, na bazie ekologicznych warzyw i wedle polskiej receptury.
Potrzebne Ci składniki:
- 1 kalafior (średniej wielkości) lub 2 mniejsze
- 1 marchewka
- 1/2 selera
- 2 szklanki wody
- 1 kostka bulionowa (mięsna lub warzywna) albo 2 kubki gotowego bulionu (zamiast 2 szklanek wody)
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- szczypta soli i pieprzu
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka tartego sera cheddar

Przygotowanie zupy:
Przygotowanie zupy kalafiorowej rozpocznij od dokładnego umycia warzyw, a następnie rozdziel je na mniejsze kawałki, tzn. kalafior podziel na różyczki, a marchew i seler zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa wrzuć do garnka średniej wielkości, a następnie doprowadź do wrzenia i gotuj przez ok. 15 minut. W międzyczasie możesz przystąpić do przygotowania zasmażki do zupy.
W rondelku należy rozpuścić 3 łyżki masła i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Następnie, do rondelka należy dodać mąkę i po jej lekkim podsmażeniu stopniowo dodawać zimne mleko. Zasmażkę należy zagotować i rozetrzeć, tak aby nie było w niej grudek.
Po zagotowaniu się warzyw, dodajemy stopniowo zasmażkę do zupy, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Dla uzyskania wyśmienitego smaku, do zupy można dodać starty wcześniej na tarce ser cheddar.