Nadziewane roladki z kapusty – Prawdziwe odkrycie kulinarne. Mój hit na każdym przyjęciu
Smażone roladki z kapusty pekińskiej to pyszna propozycja obiadowa. Dzięki dużej zawartości warzyw jest to niezwykle pyszne kolorowe danie.
Smażone, chrupiące liście kapusty delikatnie otulają kremowy farsz. Roladki mogą być serwowane samodzielnie bądź w towarzystwie aromatycznego sosu. Idealnie sprawdzi się sos pomidorowy, beszamelowy, lub aksamitny sos grzybowy.
Składniki:
- Kapusta pekińska
- Jaja– 4 sztuki
- Pomidor– 2 sztuki
- Ser żółty (twardy, np. cheddar) – 200 gramów
- Mąka pszenna- 3 łyżki
- Olej słonecznikowy- 2 łyżki
- Śmietana– 3 łyżki
- Natka pietruszki- 1 sztuka
- Sól– szczypta
- Pieprz– do smaku
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski, dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj. Do jajek dodaj mąkę i dokładnie połącz w gładką masę. Rozdziel liście kapusty pekińskiej usuwając głąb. Liście rozbij tłuczkiem do mięsa.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Liście kapusty pekińskiej mocz w powstałej, jajecznej masie, a następnie smaż z obu stron przez około minutę. Usmażone liście przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym. Dzięki temu papierowy ręcznik wchłonie nadmiar tłuszczu.

Pomidory sparz i obierz ze skórki. Obrane pomidory pozbaw gniazd nasiennych.
Miąższ pokrój w drobną kostkę. Cheddar zetrzyj na tarce i połącz z pomidorami oraz śmietaną. Do nadzienia dodaj również drobno posiekaną natkę pietruszki.
