Sernik czekoladowy bez pieczenia – przygotowanie zajmie chwilkę a smakuje obłednie
Znakomita alternatywa dla tradycyjnej wersji sernika! Połączenie czekolady i twarogu tworzy naprawdę wyśmienitą kompozycję i jest urozmaiceniem klasycznego ciasta.
Smak jest niepowtarzalny i z pewnością na długo zapada w pamięci koneserów. To idealny deser dla prawdziwych degustatorów słodkości oraz zwolenników kuchennych zmian. W dodatku szybki i całkowicie bez pieczenia!

Składniki:
- 400 g śmietankowego twarogu
- 100 g masła
- szklanka cukru pudru (ok. 150 g)
- 300 g kakaowych ciastek ( ciastka mogą być dowolne)
- 400 g mlecznej czekolady (4 tabliczki)
- 200 ml śmietany 30 % lub 36%
Przygotowanie:
Masło rozpuścić w garnku na wolnym ogniu. Ciastka rozdrobić za pomocą blendera i wymieszać dokładnie z roztopionym masłem.

Blachę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia i rozprowadzić na niej powstałą masę. Całość odstawić do lodówki na ok. 30 min. Następnie zmiksować twaróg, wsypując cukier puder.

Kolejno rozpuścić 250 g czekolady w kąpieli wodnej i wymieszać razem z serem. Ubić połowę śmietany na gładko i dodać do twarogu, ponownie wszystko mieszając. Na schłodzoną formę z ciasteczkami wyłożyć masę.