Sernik z mlekiem skondensowanym – goście zjadają w kilka chwil. Zawsze pięknie rośnie i nigdy nie opada
Przepyszny i błyskawiczny do przygotowania sernik! Pozycja obowiązkowa w przepisach każdej gospodyni.
Składniki:
- 1 kg sera z wiaderka
- 6 żółtek
- 6 białek
- sól
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru
- 100 ml śmietany 36%
- 1 puszka schłodzonego mleka skondensowanego
- skórka cytrynowa
- sok z cytryny
Jak przygotować?
Przygotuj mikser. Do naczynia dodaj żółtka, proszek budyniowy, mleko skondensowane, ser, sok i skórkę cytrynową. Całą zawartość mieszaj na niskich obrotach około 15 minut.
Ubij białka, dodając do nich sól. Po wyłączeniu miksera dolej do masy pianę i delikatnie wszystko wymieszaj. Przygotuj tortownicę i przelej do niej przygotowaną substancję.
Piecz całość przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.
Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 150 stopni, przykryj ciasto papierem do pieczenia i pozwól mu się piec przez kolejne 40 minut.

Gdy już minie wyznaczony czas, wyłącz piekarnik i uchyl drzwi. Pozwól sernikowi przestygnąć przed podaniem.
Na sam koniec, wypadałoby go jakoś udekorować. Z pomocą przyjdzie na pewno cukier puder, a może równie dobrze jakaś polewa? To już twoja wola.