Włoska szarlotka z jednej miski: Przygotuj w kilka minut i do piekarnika- najlepsza szarlotka jaką jadłam!

Doskonały przepis na włoską szarlotkę. Koniecznie spróbuj, jest bardzo prosty i smaczny. Aromat unoszący się podczas pieczenia zachwyca!

Potrzebujesz:

  • 5 kwaśnych jabłek
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 250 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g mąki pszennej
  • Sok z cytryny
  • 0,5 opakowania proszku do pieczenia
  • 100 ml mleka

Dodatkowo:

  • Masło do posmarowania formy
  • Mąka do posypania formy
  • Cukier puder do dekoracji

Przygotowanie:

Jabłka obierz, pokrój i na ćwiartki. Następnie ćwiartki pokrój na bardzo cienkie plasterki i skrop sokiem z cytryny.

Umieść wszystkie pozostałe składniki w dużej misce i dokładnie wymieszaj, ale powoli. W rezultacie powinnaś otrzymać gładkie ciasto. Okrągłą blachę posmaruj masłem, posyp mąką. Umieść w niej jabłka i zalej ciastem.

Umieść przyszłe ciasto do pieczenia w nagranym do 180 stopni piekarniku i piecz przez około 45 minut na złoty kolor. Na koniec dokładnie posyp włoską szarlotkę cukrem pudrem.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!