Chrupiąca cukinia z serem zapiekanym w piekarniku. Smakuje lepiej niż smażona. Oto przepis

Cukinia z tego przepisu jest dokładnie tak samo chrupiąca i soczysta jak smażona na patelni. Ale proces jej przygotowania będzie wielokrotnie szybszy. Doskonała opcja na szybki obiad lub ciepłą kolację.

Potrzebujesz:

  • młoda cukinia – 500 g
  • mąka – 2 łyżki
  • ser – 50 g
  • olej roślinny
  • ulubione zioła
  • sól – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • oregano – do smaku
  • czosnek granulowany – do smaku
  • czerwona papryka – do smaku
  • chili – do smaku

Przygotowanie:

Cukinię umyj i osusz ręcznikami papierowymi, pokrój je na koła o grubości 5 mm. Posól i pozostaw na 15 minut, następnie odcedź i osusz znów papierowymi ręcznikami. Przykryj blachę papierem do pieczenia.

Wymieszaj mąkę z solą, pieprzem i wszystkimi przyprawami według własnego gustu, przelej miksturę do torebki i wsyp do niej cukinię.

Wstrząśnij energicznie, aby wymieszać dokładnie zawartość woreczka i połóż cukinię na blaszce do pieczenia. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 25 minut.

Przed serwowaniem posyp danie posiekanymi ziołami.

Możesz podawać cukinię z różnymi sosami, takimi jak czosnkowy czy ziołowy, ze świeżymi sałatkami, rybami czy mięsem.

Życzę smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!