Pyszne żeberka czosnkowe – ten przepis zagości u Ciebie na dłużej. Poznaj sekretną sztuczkę szefa kuchni na ich przygotowanie.

Podczas najbliższego spotkania w gronie najbliższych warto zaryzykować i zaproponować gościom ulubione danie, jednak w zupełnie innym wydaniu.

Naszym głównym składnikiem będzie 1200g świeżych żeberek wieprzowych, których smak podkreślimy mocą aromatów.

Do stworzenia bazy marynaty będziemy potrzebowali trzech składników:

  • musu jabłkowego (100g),
  • ulubionego ketchupu (100g)
  • kilku łyżek dobrego jakościowo sosu sojowego.

Do powstałej masy dodamy przyprawy – po pół łyżeczki czosnku, słodkiej papryki, pieprzu oraz cynamonu. Całość należy dokładnie wymieszać ze świeżym sokiem z połówki cytryny, a następnie połączyć z dwoma kilogramami brązowego cukru.

Mięso zalewamy, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie nagrzewamy piekarnik – do 220 stopni, a następnie zamarynowane żeberka przykryte folią aluminiową pieczemy około 50 minut.

Po tym czasie usuwamy folię, sprawdzamy mięso i kontynuujemy pieczenie przez kolejne pół godziny, w celu uzyskania złocistego koloru.

error: Treść zabezpieczona !!