Tak przygotowanego kurczaka każdy polubi – szybko i pysznie. Każdy się zajadał i prosił o dokładkę.
Piersi z kurczaka w jogurcie to idealny pomysł na smaczne danie bez konieczności jego pieczenia, dzięki czemu jest znacznie bardziej zdrowe.
Zaskoczy ono każdego domownika czy też gościa. Przygotowanie mięsa w ten sposób jest nie tylko łatwe, ale również przyjemne.
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 3 ziemniaki,
- 1 szczypiorek,
- 5 pieczarek,
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek – ok. 60 ml,
- czarny pieprz,
- sól,
- czerwona papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka musztardy,
- odrobina sera typu mozzarella albo cheddar, w zależności od upodobania.
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, osuszyć i przekroić je z jednej strony tak, aby utworzyć wzór siateczki.

Wymieszać w osobnym naczyniu jogurt wraz z oliwą, musztardą, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami.

Kurczaka zanurzyć w marynacie, a następnie obtoczyć je, żeby przygotowana mieszanina przykryła całą powierzchnię fileta.

Ziemniaki pokroić na plasterki, a grzyby i cebulę posiekać. Formę do pieczenia wyłożyć pergaminem.

Umieścić na nim ziemniaki, pieczarki i cebulę, po czym doprawić warzywa solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyć mięso z kurczaka.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
Pod koniec pieczenia, danie posypać startym serem i piec jeszcze dopóty, dopóki nie rozpuści się on.