Doskonały przepis na delikatnego miękkiego kurczaka: Trik szefa kuchni, dzięki któremu kurczak nigdy nie wysycha

Przedstawiam Wam doskonały przepis na delikatnego kurczaka.

Używając sztuczki znanego szefa kuchni, mięso pozostaje soczyste i kruche jednocześnie. Składniki, którymi marynuje się kurczaka gwarantuje brak wysychania mięsa. Koniecznie wypróbuj!

Składniki:

Do przygotowania marynaty:

  • Białko 1 jajka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu jabłkowego (można zastąpić octem ryżowym lub sokiem z cytryny)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • mielony czarny pieprz
  • 500-600 g piersi z kurczaka

Na sos:

  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka nasion sezamu

Jak przygotować?

Kurczaka pokrój na niewielkie kawałki.

Dodaj sos sojowy, ocet, pieprz, skrobię oraz białko. Wymieszaj wszystko dokładnie, tak aby każdy z kawałków został pokryty marynatą. Marynuj przez ponad 30 minut. Następnie przygotuj sos, mieszając ze sobą sezam, ocet, miód oraz sos sojowy.

Rozgrzej 4 łyżki oleju na patelni. Smaż kurczaka z obu stron przez około 3 minuty na złoty kolor.

Zmniejsz ogień. Mięso polej sosem i wymieszaj. Ponownie lekko zwiększ ogień i smaż jeszcze przez około 2 minuty.

Potrawa świetnie będzie się prezentować z posiekanym szczypiorkiem oraz ryżem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!