Mięso jest pyszne i soczyste, o delikatnym smaku czosnku. Świetnie sprawdzi się także jako danie, podane na świąteczny stół. Doskonale smakuje z ziemniakami i kluskami śląskimi.
Zaczynamy od przygotowania mięsa wieprzowego – kroimy je na 6 równych części. Następnie plastry obtaczamy w mące z obydwu stron. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso ściągamy z patelni i odkładamy na bok.
Następnie kroimy czosnek i wrzucamy na olej, w którym smażyliśmy mięso. Smażymy chwilę, ok. 2 minut, a następnie wsypujemy mąkę i smażymy przez 1-2 minuty na małym ogniu. Uważajmy, żeby nie przypalić mąki. Następnie dolewamy na patelnię wody i dodajemy przyprawy, według uznania i chwilę zagotowujemy.
Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim mięso, a następnie polewamy otrzymanym sosem. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 200 stopni. Upieczone mięso będzie miękkie i soczyste, a co najważniejsze będzie doskonale smakować!