Miękkie i bardzo soczyste mięso to tylko z tego przepisu. Przekonaj się, jakie jest smaczne.

Jeśli szukasz pomysłu na smaczny i szybki obiad, ten przepis sprawdzi się idealnie!

Mięso jest pyszne i soczyste, o delikatnym smaku czosnku. Świetnie sprawdzi się także jako danie, podane na świąteczny stół. Doskonale smakuje z ziemniakami i kluskami śląskimi.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego (może być także wołowina lub indyk)
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oleju
  • Sól
  • Przyprawy do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania mięsa wieprzowego – kroimy je na 6 równych części. Następnie plastry obtaczamy w mące z obydwu stron. Rozgrzewamy na patelni olej i smażymy mięso ok. 5 minut z każdej strony. Usmażone mięso ściągamy z patelni i odkładamy na bok.

Następnie kroimy czosnek i wrzucamy na olej, w którym smażyliśmy mięso. Smażymy chwilę, ok. 2 minut, a następnie wsypujemy mąkę i smażymy przez 1-2 minuty na małym ogniu. Uważajmy, żeby nie przypalić mąki. Następnie dolewamy na patelnię wody i dodajemy przyprawy, według uznania i chwilę zagotowujemy.

Przygotowujemy naczynie żaroodporne i układamy w nim mięso, a następnie polewamy otrzymanym sosem. Pieczemy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 200 stopni. Upieczone mięso będzie miękkie i soczyste, a co najważniejsze będzie doskonale smakować!

Mięso najlepiej podawać na ciepło z ugotowanymi ziemniakami, puree lub kluskami śląskimi. Do tego możemy zaserwować buraczki ćwikłowe lub kapustę kiszoną. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!