Przepyszny i niskokaloryczny deser, który poratuje każdego nawet największego łasucha. Przepis krok po kroku.
Ciasto owsiane
Jesień, coraz zimniej, wieczory coraz dłuższe, a to sprzyja podjadaniu, najlepiej czegoś słodkiego 😉 Aby sprawić sobie małą przyjemność, bez wyrzutów sumienia, polecam Wam pyszne, niskokaloryczne ciasto owsiane.

Będziecie potrzebowali:
- 100 g mąki pszennej
- 150 g płatków owsianych
- 160 g cukru
- szczyptę soli
- łyżeczkę cynamonu
- łyżeczkę proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 120 g masła
- 4 jabłka
- cytrynę
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Do miski włóż miękkie masło, wsyp cukier i dodaj szczyptę soli. Składniki ubijaj za pomocą miksera przez ok. 5 minut, do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Miksuj dalej dodając po jednym jajku, aż do uzyskania gładkiej masy.

W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z płatkami owsianymi, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Połącz delikatnie z mokrymi składnikami silikonową szpatułką.

Obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka skrop sokiem z cytryny, aby zachowały jasny kolor. Skórkę z cytryny zetrzyj na drobnych oczkach. Jabłka i skórkę z cytryny dołóż do ciasta i wymieszaj dokładnie tylko do połączenia się składników.

Tortownicę o średnicy 26 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto i wygładź powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180° C i piecz ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu ciasto można posypać cukrem pudrem.