Gdy marzysz o szybkim i tanim obiedzie, to idealnie sprawdzi się do tego młoda kapusta z mięsem mielonym – Przepis krok po kroku.

Przedstawiamy absolutny hit kuchenny – soczyste i mięciutkie kotleciki z kapustą po morawsku! Wystarczą proste składniki, by stworzyć przepyszny obiad według antycznego przepisu!

Jeśli szukasz taniego, szybkiego i fantastycznego w smaku pomysłu na obiad, koniecznie wypróbuj kotleciki po morawsku. Zapewniamy, że zasmakują całej Twojej rodzinie!

Do przygotowania 12 sztuk kotlecików po morawsku potrzeba:

  • 300 gramów kapusty;
  • 150 gramów mięsa mielonego;
  • 75 gramów cebuli;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki śmietany;
  • 3 gałązki pietruszki;
  • 3 łyżki mąki pszennej;
  • 1 łyżeczkę soli;
  • pół łyżeczki sody;
  • pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu;

Sposób przygotowania – krok po kroku:

Zacznij od starcia kapusty wraz z cebulą na tarce o drobnych oczkach. Jeśli wolisz, możesz także posiekać je dokładnie nożem.

Startą lub posiekaną kapustę z cebulą przełóż do miski, a następnie zalej je wrzątkiem i pozostaw na 2 minuty. Potem odcedź.

Do kapusty i cebuli dodaj resztę składników: poszatkowaną pietruszkę, mięso mielone, jajko, śmietanę, mąkę, sodę oraz przyprawy. Całość wymieszaj, najlepiej rękami.

Z powstałej masy ulep kotleciki. Ułóż je na przygotowanej wcześniej blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Kotleciki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez 30 minut, do zrumienienia mięsa na złoty kolor.

Podawaj posmarowane masłem, z sosem lub ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą, ryżem i surówką warzywną. Gotowe!

error: Treść zabezpieczona !!