Smaczne i dobre dla jelit. 5 najsmaczniejszych sałatek z kapustą pekińską.
Wśród wszystkich rodzajów kapusty najbardziej soczysta jest właśnie kapusta pekińska.
A wśród tych chrupiących jest także najłagodniejsza. Lekarze zalecają włączenie jej do menu diabetyków i pacjentów cierpiących na choroby serca. Bogata w błonnik kapusta pekińska powinna znaleźć się też na stole osób mających problemy z żołądkiem i jelitami.
Zebrałam dla Ciebie 5 najlepszych przepisów z wykorzystaniem własnie tego wspaniałego warzywa!
Sałatka z czarnym kminkiem
Sałatka z kapusty i marchwi z czarnym kminkiem będzie dobrym dodatkiem do głównego dania. Chrupiąca kapusta i marchewka doskonale komponują się z serem, a szczypta czarnego kminku nadaje jej wyjątkowego smaku.
SKŁADNIKI
- 200 g kapusty chińskiej
- 1 marchewka
- 30 g startego sera
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z granatu
- czarny kminek i sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Pokrój kapustę i włóż do salaterki. Zetrzyj oczyszczoną marchewkę na drobnej tarce i dodaj do kapusty. Dodaj również tarty ser, czarny kminek i trochę soli.
Skrop sałatkę oliwą z oliwek i sokiem z granatu. Wymieszaj wszystko ostrożnie.
Sałatka z pomarańczą
Bardzo prosta, ale i też świeża i niezwykła sałatka. Możesz ją polać jogurtem naturalny lub skropić cytryną lub sokiem pomarańczowym.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty
- 2 pomarańcze
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- nasiona dyni do smaku
PRZYGOTOWANIE
Pokrój pekińską kapustę w paski. Obierz pomarańcze i pokrój je w plastry. Włóż kapustę pekińską, plasterki pomarańczy i pestki dyni do salaterki. Skrop sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Wymieszaj delikatnie.
Sałatka „Nastya” z pekińskiej kapusty i szynki
Przygotuj sałatkę z kapusty pekińskiej z szynką. Sałatka jest bardzo sycąca i smaczna. Połączenie składników jest po prostu wyjątkowe.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty
- 300 g szynki
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g twardego sera
- 200 g marchewki po koreańsku
- 4 jajka
- 300 g ugotowanego filetu z kurczaka
- pół puszki ananasa
- szczypiorek
- liście sałaty
- sól i majonez do smaku
PRZYGOTOWANIE
Kapustę umyj i drobno posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Nie próbuj zastąpić je kiełbasą – smak będzie zupełnie inny. Orzechy upraż na oleju roślinnym. Ser zetrzyj na tarce a jajka ugotuj na twardo i pokrój. Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Ananasy pokrój na duże kawałki. Powinny być mocno wyczuwalne w sałatce.
Szczypiorek pokrój w cienkie pierścienie. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie dodaj majonez i sól. Wymieszaj jeszcze raz. Przełóż sałatkę na talerzu do serwowania udekorowanym liśćmi sałaty. Smacznego!
Sałatka z kapusty pekińskiej z filetem z kurczaka i krakersami
Ta sałatka to wielki magazyn witamin niezbędnych dla dobrego samopoczucia!
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty
- 1 filet z kurczaka
- 1 cebula (opcjonalnie)
- 1 słoik konserwowanej kukurydzy
- 1-2 gałązki pietruszki
- oliwa z oliwek lub majonez do smaku
- sok z cytryny lub ocet balsamiczny do smaku
- grzanki do smaku (możesz użyć kupnych bądź zrobić je samodzielnie)
- sól, oregano, czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Kapustę pokrój bardzo cienko. Filet z kurczaka lekko posól i popieprz, upiecz np. na patelni grillowej. Drobno posiekaj cebulę i liście pietruszki. Wymieszaj w dużej misce pokrojoną w kapustę pekińską, kukurydzę, posiekaną natkę pietruszki i grzanki.
Posól i dodaj 1-2 szczypty oregano, wymieszaj. Schłodzony filet z kurczaka pokrój w drobną kostkę lub paski i dodaj do sałatki. Sałatkę możesz skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Alternatywnie zamiast soku możesz dodać kilka kropli octu balsamicznego do oleju, wymieszać i polać.
Sałatka z ogórkami
Aby stworzyć pyszną, lekką i zdrową sałatkę z kapusty pekińskiej z ogórkami, potrzebujesz tylko kilku składników i parę minut wolnego czasu.
SKŁADNIKI
- 450–500 g kapusty pekińskiej
- 250 g ogórków
- 2–3 g soli
- 30 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka sok z cytryny
- zioła do smaku
PRZYGOTOWANIE
Kapustę pokrój w drobne paski. Umyj ogórka. Odetnij końcówki i pokrój go w półkola. Umieść warzywa w misce, dodaj posiekane zioła. Możesz użyć np. pietruszki lub kopru. Posól, wymieszaj. Dodaj oliwę z oliwek i sok z cytryny. Wymieszaj.
To lekka sałatka, o niskiej wartości kalorycznej (około 50 kcal na 100 g), zdrowa i pyszna. Smacznego! Jak widać, kapusta pekińska doskonale komponuje się z różnymi produktami. Każdy przepis z jej udziałem zamienia się w kulinarne arcydzieło.