Ciasto Pijany Izydor – przepis za milion dolarów: W cukierni nie mają lepszego deseru!
Ten deser pokochają miłośnicy czekolady i kakao! Pyszne połączenie orzechów, czekolady i dżemu morelowego. Jestem pewna, że nigdy wcześniej nie próbowałeś tego ciasta. Aromatyczne, pyszne i pięknie prezentujące się.
Potrzebujesz:
Ciasto:
- 4 jajka
- 200 g cukru
- 50 ml oleju
- 100 ml letniej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszek do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- Nadzienie orzechowe:
- 200 g mielonych orzechów
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 ml rumu
Krem czekoladowy:
- 4 jajka
- 200 g brązowego cukru
- 2 łyżki kakao
- 50 g gorącej czekolady
- Esencja waniliowa do smaku
- 200 g masła
- Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady
- 50 g śmietanki 30%
- dżem morelowy
Przygotowanie:
Ciasto: Ubij jajka z cukrem, dodaj wodę i olej, a na koniec wymieszaj przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Ciasto wylej do formy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Nadzienie: Zmielone orzechy wymieszaj z cukrem pudrem i rumem.

Krem czekoladowy: Wymieszaj całe jajka, kakao, esencję waniliową i cukier przez około minutę przy użyciu blendera i od razu postaw miskę na parze i mieszaj. Po około 15 minutach dodaj czekoladę i poczekaj aż się rozpuści. Poczekaj aż masa ostygnie, dodaj masło i ubij na gładki i puszysty krem.
Zdejmij papier z upieczonego ciasta, odetnij „wierzch” i włóż ciasto do formy. Posmaruj ciasto dżem i nadzieniem orzechowym, kolejno kremem czekoladowym. Włóż deser na noc do lodówki. Następnego dnia przygotuj polewę – rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę z dodatkiem śmietanki i polej nią ciasto. Życzymy smacznego!