Bułeczki drożdżowe – super przepis na ciasto. Wychodzą zawsze puszyste i smaczne.
To ciasto na bułeczki drożdżowe sprawia, że są one niezwykle szybkie w przygotowaniu, a do tego zawsze wychodzą przepyszne oraz zachwycająco puszyste. Co zrobić, by cieszyć się ich smakiem?
Potrzebujemy składników:
- 2 kg mąki,
- 3 szklanki mleka (opcjonalnie zamiast tego 3 szklanki wody),
- 2 opakowania po 10g drożdży,
- ok. 9 łyżek cukru,
- 250g masła,
- 5 jaj,
- 3 łyżeczki soli,
- dowolne dodatkowe składniki do nadzienia.
Jak przygotować ciasto na bułeczki drożdżowe?
Do miski wlewamy ciepłe mleko, łyżkę cukru, część mąki oraz drożdże, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Kiedy masa zacznie opadać – ciasto jest gotowe.

Dodajemy jaja do ciasta, ubijamy z solą i cukrem. Następnie wsypujemy resztę mąki, mieszamy i powoli dodajemy masło. Przestajemy mieszać dopiero wtedy, gdy ciasto stanie się jednolite i już nie będzie przyklejać się do rąk.
Powstałe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godzinki. Co pół godziny należy je przewracać.
Ciasto dzielimy na części, formujemy bułeczki i zostawiamy je na 10 min. Po tym czasie smarujemy je żółtkiem i pieczemy przez ok. 20 min w temperaturze 200 stopni.