Niezrównany placek z wiśniami i kwaśną śmietaną: Tak prosty i smaczny, że codziennie bym go piekła. Przepis.
Znakomite ciasto. Próbowałam go wiele razy i nigdy mi się nie znudzi.

Składniki:
- 4 jajka
- 200 g cukru pudru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mleka
- 200 g mąki półgrubej
- 2 łyżki kakao
Krem:
- 250 g delikatnego twarogu
- 2 kwaśne śmietany
- 250 ml bitej śmietany
- cukier do smaku
Nadzienie:
- 1 paczka ciastek
- dżem wiśniowy
- 300 g wiśni
Polewa:
- 200 g kwaśnej śmietany
- 100 g czekolady do gotowania
Przygotowanie:
Ciasto przygotujemy z wymienionych surowców :

Najpierw ubij jajka z cukrem na piankę. Dodaj olej, mleko i wymieszaj. Na koniec wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jedno ciasto wymieszać bez grudek: Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i zapiekać.
Piec w 180 stopniach przez około 25 minut – uważaj. Na wystudzone ciasto posmarować konfiturą wiśniową. Ciastka odstawiamy nieco dalej od siebie, a między nimi umieszczamy wiśnie. Dodajemy do tego nadzienie, ostudzamy i nakładamy lukier.

Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Ubij bitą śmietanę i wymieszaj ją z serem.
