Niezrównany placek z wiśniami i kwaśną śmietaną: Tak prosty i smaczny, że codziennie bym go piekła. Przepis.

Znakomite ciasto. Próbowałam go wiele razy i nigdy mi się nie znudzi.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 200 g mąki półgrubej
  • 2 łyżki kakao

Krem:

  • 250 g delikatnego twarogu
  • 2 kwaśne śmietany
  • 250 ml bitej śmietany
  • cukier do smaku

Nadzienie:

  • 1 paczka ciastek
  • dżem wiśniowy
  • 300 g wiśni

Polewa:

  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 100 g czekolady do gotowania

Przygotowanie:

Ciasto przygotujemy z wymienionych surowców :

Najpierw ubij jajka z cukrem na piankę. Dodaj olej, mleko i wymieszaj. Na koniec wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jedno ciasto wymieszać bez grudek: Wylać na wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę do pieczenia i zapiekać.

Piec w 180 stopniach przez około 25 minut – uważaj. Na wystudzone ciasto posmarować konfiturą wiśniową. Ciastka odstawiamy nieco dalej od siebie, a między nimi umieszczamy wiśnie. Dodajemy do tego nadzienie, ostudzamy i nakładamy lukier.

Twarożek wymieszać ze śmietaną i cukrem. Ubij bitą śmietanę i wymieszaj ją z serem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać ze śmietaną. Rozłóż na wierzchu ciasta. Możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

error: Treść zabezpieczona !!