Koniec z wielogodzinnym gotowaniem, te są gotowe w godzinę – Powidła śliwkowe bez robota, szybkie w przygotowaniu.

Serdecznie polecam prosty przepis na wyśmienite powidła śliwkowe, które przygotujesz w godzinę! Zanim go poznałam, też gotowałam śliwki godzinami w garnku. Teraz zaoszczędzam cenny czas i cieszę się znakomitymi powidłami.

Składniki:

  • 2 łyżki octu,
  • 2 kg śliwek,
  • 500 g cukru (podziel go na dwie porcje po 250 g),
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 4 łyżki rumu,
  • 5 kawałków zmiażdżonych goździków.

Sposób przygotowania:

Umyj dokładnie śliwki, a następnie pokrój je na pół oraz wyjmij pestki. Przygotuj głębokie naczynie, które nadaje się do pieczenia w piekarniku. Umieść w nim pokrojone owoce i delikatnie skrop je octem.

Nastaw piekarnik na 250 stopni i gdy osiągnie wskazaną temperaturę, wstaw naczynie ze śliwkami. Czas pieczenia to 20-25 minut.

Gdy upłynie czas, wyjmij naczynie oraz posyp owoce pierwszą porcją cukru (250g). Włóż ponownie do piekarnika i ustaw czas na 15 minut. Po upływie tego czasu powtórz czynność z drugą partią cukru i ponownie wstaw na 10-15 minut do rozgrzanego piekarnika.

Po wyjęciu z piekarnika, posyp śliwki cynamonem, goździkami oraz dodaj rum. Użyj blendera, aby dokładnie wszystko wymieszać. Gotowe powidła przełóż do czystych słoików. Zamknięte odwróć do góry dnem i owiń w koc lub ściereczki. Gdy wystygną, będą gotowe do użycia.

error: Treść zabezpieczona !!