W takim razie koniecznie spróbuj tego prostego i niezwykle smacznego przysmaku. Bogaty smak truskawek, delikatna śmietanka i miękkie ciasto tworzą idealną symfonię smaków!
Na ciasto:
Do namoczenia ciasta:
Na masę budyniową:
Nadzienie truskawkowe:
Truskawki umyj i włóż do miski. Skrop sokiem z cytryny, posyp cukrem i wymieszaj.
Do drugiej miski wbij jajka, dodaj pół szklanki cukru i ubij.
Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia i budyniem, dodaj cukier waniliowy. Połącz składniki z ubitą wcześniej pianą. Ciasto wylej na blachę do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° C. Sprawdzaj jego gotowość przy pomocy wykałaczki.
Upieczone ciasto nakłuj wykałaczką na całej powierzchni i polej za pomocą łyżki mlekiem, aby było wilgotne. Ugotuj gęsty budyń według instrukcji na opakowaniu i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni. Wygładź szpatułką. Zamiast budyniu możesz ubić po prostu śmietanę 30% z dodatkiem cukru.
Przełóż truskawki na sito i wlej sok do garnka. Dodaj cukier, skrobię kukurydzianą i gotuj na małym ogniu, mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wymieszaj z nim truskawki i ułóż na warstwę kremu.
Wstaw do lodówki i pozostaw na co najmniej 2 godziny do zestalenia. Następnie pokrój i możesz podawać do aromatycznej kawy!