Ciasto drożdżowe z nadzieniem makowym to świetny wybór do popołudniowej kawy. Będzie się świetnie prezentować na świątecznym stole lub gdziekolwiek indziej. Przepis.
Domowe wypieki są niekompletne bez ciasta drożdżowego z makiem.
Czasami dla urozmaicenia warto zrobić mniejsze ciastka niż tradycyjny makowiec. Smakują lepiej i świetnie prezentują się na świątecznym stole. Jak odmierzać składniki. Te produkty są niezbędne do upieczenia pysznych ślimaczków drożdżowych.
Ciasto:
- 500g mąki,
- 100 g margaryny,
- 250 ml mleka,
- 50 ml ciepłej wody
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 2 jajka
- 2 łyżeczki drożdży suchych
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
Nadzienie:
- Mak 200g
- Chałwa 250 g
Dodatkowo:
- 100g cukru pudru
- 1 jajko.

Nadzienie
Mak gotować przez 10 minut we wrzącej wodzie, aby uniknąć gorzkiego smaku. Po odcedzeniu mak wymieszać z chałwą na gładką masę, która posłuży do wypełnienia bułeczek. Mak i halva nadają bułeczkom orientalny smak.
Przygotowanie ciasta
W ciepłej wodzie wymieszać drożdże z jedną łyżką cukru. Do tej mieszanki dodać mleko, olej i pozostały cukier. Dodaj mąkę, cukier waniliowy i margarynę. Na koniec wbij 2 jajka. Całość należy wyrabiać do momentu, aż będzie przypominać elastyczne ciasto. Ciasto należy zwinąć w rulon z nadzieniem. Pokroić na małe kawałki.
Pieczenie
Blachę do pieczenia posmarować lekko olejem słonecznikowym. Rozłóż na niej drożdżowe ślimaczki. Aby ciasteczka dobrze się zrumieniły, przed włożeniem do piekarnika posmaruj je jajkiem i cukrem pudrem. Po 20 minutach ciasteczka można wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.