Prosty przepis na zupę, którą pokochają Twoje dzieci
Babcia mojego męża przez wiele lat pracowała w charakterze przedszkolnej kucharki.
Gotuje potrawy tak smaczne, że ciężko jest odejść od jej stołu. Zupa „Śnieżka” zachwyciła wprost moje dzieci – natychmiast poprosiły o dokładkę. Zupa jest przy tym niezwykle prosta w przygotowaniu, a niesamowity smak sprawia, że kochają ją zarówno dorośli, jak i dzieci.

Potrzebne składniki:
- 1 litr bulionu – można użyć warzywnego lub drobiowego,
- 1 mała marchewka,
- 2 średniej wielkości ziemniaki,
- 1/2 średniej cebuli,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- 1 łyżka masła,
- 2 jajka,
- 1/2 puszki zielonego groszku,
- sól, przyprawy i świeże zioła – do smaku.
Przygotowanie:
Marchew i cebulę obierz i zetrzyj na grubej tarce. Ziemniaki pokrój w kostkę, a jajka ugotuj na twardo. Podsmaż lekko warzywa na maśle, aż do uzyskania miękkości marchewki oraz przezroczystości cebuli.

Do gotującego się bulionu wrzuć ziemniaki oraz zielony groszek (wlej również zalewę z jego puszki). Gotuj całość do momentu, w którym ziemniaki będą miękkie. Dodaj wówczas warzywa z patelni oraz starte jajka.
