Pyszne sałatki marchewkowe dzięki którym Twoja waga zleci w dół. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.

Wszyscy wiemy, że marchewki to samo zdrowie. Zawierają w swoim składzie wiele dobroczynnych witamin i minerałów.

Regularne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, udarom mózgu, zawałom serca. Wzmacnia też naszą odporność.

Surówki z tego warzywa warto spożywać w czasie rekonwalescencji, ale sprawdzają się również w trakcie prowadzenia diety odchudzającej. Drobno starte marchewki lepiej się wchłaniają, a zawarte w nich składniki są łatwiej przyswajane przez nasze organizmy.

Przedstawiamy więc pyszne i zdrowe surówki. Dodaj do nich olej, śmietanę lub jogurt, a rozpuszczalna w tłuszczach witamina A będzie dla Ciebie jeszcze bardziej wartościowa.

Surówka z marchewki, czosnku i jajka

Składniki:

  • 5 średnich marchewek
  • 5 ugotowanych na twardo jajek
  • 2-3 średnie ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
  • szczypta soli
  • ulubione przyprawy do smaku

Sposób przyrządzenia:

Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Jajka obierz, posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj ze śmietaną bądź jogurtem, dopraw solą i przyprawami wedle własnych upodobań. Sałatka gotowa. Smacznego!

Surówka z marchewki i białej kapusty

error: Treść zabezpieczona !!