Pyszne sałatki marchewkowe dzięki którym Twoja waga zleci w dół. Zjedz nawet po 22.00 – nadal chudnij.
Wszyscy wiemy, że marchewki to samo zdrowie. Zawierają w swoim składzie wiele dobroczynnych witamin i minerałów.
Regularne ich spożywanie przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, zapobiega rozwojowi zmian miażdżycowych, udarom mózgu, zawałom serca. Wzmacnia też naszą odporność.
Surówki z tego warzywa warto spożywać w czasie rekonwalescencji, ale sprawdzają się również w trakcie prowadzenia diety odchudzającej. Drobno starte marchewki lepiej się wchłaniają, a zawarte w nich składniki są łatwiej przyswajane przez nasze organizmy.
Przedstawiamy więc pyszne i zdrowe surówki. Dodaj do nich olej, śmietanę lub jogurt, a rozpuszczalna w tłuszczach witamina A będzie dla Ciebie jeszcze bardziej wartościowa.
Surówka z marchewki, czosnku i jajka
Składniki:
- 5 średnich marchewek
- 5 ugotowanych na twardo jajek
- 2-3 średnie ząbki czosnku
- 1-2 łyżki śmietany lub gęstego jogurtu
- szczypta soli
- ulubione przyprawy do smaku
Sposób przyrządzenia:
Marchewki umyj, obierz i zetrzyj na średnich oczkach tarki. Jajka obierz, posiekaj w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Czosnek drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Wszystkie składniki wymieszaj ze śmietaną bądź jogurtem, dopraw solą i przyprawami wedle własnych upodobań. Sałatka gotowa. Smacznego!
