Pyszne domowe rogaliki – to najprostszy przepis, który zrobisz w kilka chwil

Potrzebujesz tylko kilku składników, żeby przygotować te smakowite rogaliki. To naprawdę prosty przepis na smakowitą słodką przekąskę – koniecznie zapisz go i wypróbuj.

Składniki

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • szklanka wody
  • 21 g drożdży
  • 1 łyżka masła (możesz użyć też smalcu)
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotowanie

Rozpuść drożdże w niewielkiej ilości wody z dodatkiem cukru.

Przesiej mąkę do miski, dodaj wodę oraz drożdże. Mieszaj całość aż składniki się połączą. Następnie przykryj miskę z ciastem wilgotną ściereczką i odstaw na około pół godziny.

Wyrośnięte ciasto podziel na 10 równych części. Każdą z nich zagnieć i pozostaw jeszcze na kilka minut na blacie. Następnie, przy pomocy wałka zwijaj z ciasta rogaliki.

Gotowe rogaliki przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj je folią i pozostaw na 40 minut.

Rozgrzej piekarnik do 250 stopni, na jego dno wstaw naczynie z ciepłą wodą. Zdejmij folię z rogalików i wstaw blachę do piekarnika, na środkowy poziom. Piecz rogaliki przez około 10 minut, do zarumienienia.

Upieczone rogaliki wyjmij z piekarnika, skrop wodą. Poczekaj aż trochę przestygną i zajadaj. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!