Kiedy serwuję je na stole, rozmowy ustępują: Kurczak, brokuły, pieczarki… i powstaje szybki pyszny obiad.
Kurczak z brokułami to prosto do przygotowania danie obiadowe. Może jednak być tak wykwintne, że po jego podaniu, przy stole ucichną rozmowy.
Smacznie zrobiony kurczak nie jest trudny w przygotowaniu. A do tego takie danie jest bardzo zdrowe, a nawet można powiedzieć dietetyczne. Mięso z kruczaka ma dużo białka, natomiast brokuł jest rośliną o niskiej kaloryczności. Razem tworzą świetne zestawienie smakowe.
Brokuły mimo, że są bardzo zdrowe, nie zawsze nam smakują. Warto wiedzieć, że zawierają błonnik, witaminy A, E, K i kwasy tłuszczowe omega-3. A do tego mają tylko 30 kcal na 100 g produktu. Jak je smacznie przygotować?
Składniki na kurczaka z brokułami:
- 500 g brokułów,
- 500 g fileta z kurczaka,
- 250 g pieczarek,
- 1/4 szklanki mąki pszennej,
- 3 łyżki oleju słonecznikowego (lub innego o wysokiej temperaturze spalania),
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łyżka imbiru,
- 2 łyżeczki oleju sezamowego,
- 1/3 szklanki sosu sojowego,
- 1 szklanka bulionu drobiowego,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- sól i czarny pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w kostkę, dodać sól i pieprz i smażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Po usmażeniu odłożyć na bok np. do miski. Umyć i pokroić pieczarki w paski, a brokuł podzielić na małe różyczki. Smażyć na łyżce oleju, aż warzywa zmiękną. i odłożyć na bok.

Na patelnię wlać łyżkę oleju i dodać posiekany czosnek oraz imbir. Przesmażyć chwilę. Dodać: sos sojowy, olej sezamowy, brązowy cukier, bulion i mąkę, aby stworzyć sos. Po zgęstnieniu sosu dodajemy kurczaka i warzywa, mieszamy razem i podgrzewamy kilka minut aż przesiąkną swoimi smakami.