Sprawdzony przepis: Pieczarki, szynka, żółty ser, jajka… i powstaje warstwowa sałatka, którą każdy uwielbia.

Sałatka z serem, szynka i marynowanymi pieczarkami sprawdzi się w każdej sytuacji, gdy chcemy na stole zaserwować coś naprawdę przykuwającego wzrok.

Świetnie będzie wyglądać wśród innych potraw świątecznych, czy z okazji rodzinnych uroczystości. Do tego wszystkim z pewnością zasmakuje!

Potrzebne składniki:

  • 150 g dobrej jakościowo szynki (w kawałku)
  • 200 g marynowanych pieczarek (bez zalewy)
  • ok. 200 g ulubionego żółtego sera lub serka topionego (w kawałku)
  • 3 duże jajka
  • 2 duże ziemniaki odmiany sałatkowej
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • pęczek szczypiorku
  • majonez- ilość wedle uznania
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Przygotowania najlepiej rozpocząć wieczorem i pozwolić warzywom wystygnąć do następnego dnia. Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i ugotuj (w mundurkach, czyli nie obieraj ich) w lekko osolonej wodzie.

Powinny być miękkie, ale nie mogą się rozpadać. Obierz ze skórki, gdy ostygną. Marchewki obierz, umyj i następnie również ugotuj do miękkości. Ugotuj również jajka na twardo. Zalej zimną wodą, ostudź i obierz ze skorupek.

Ostudzone i obrane ziemniaki, marchewkę oraz jajka zetrzyj na grubych oczkach tarki. Ser włóż do zamrażarki. Po upływie kilkunastu minut, gdy nieco stwardnieje, zetrzyj na tarce. Dobrze przepłukany i osuszony szczypiorek drobno posiekaj. Szynkę i pieczarki pokrój w dość drobną kostkę.

Sałatkę układaj warstwami w wąskiej misce lub użyj do tego celu specjalnego pierścienia, dzięki któremu możesz ja układać od razu na talerzykach.

Rozpocznij od warstwy startych ziemniaków, wyrównaj ich powierzchnię łyżką, a następnie posmaruj cienka warstwa majonezu. Posyp szczypiorkiem i ułóż kolejną warstwę, tym razem z jajek. Je również przesmaruj majonezem, po czym posyp pieczarkami.

Znowu odrobina majonezu i kolejne warstwy stanowić będą marchewki oraz szynka. Posmarowaną majonezem szynkę posyp na sam koniec tartym serem i delikatnie usuń pierścień.

Całość możesz udekorować ziołami. Może to być natka pietruszki lub szczypiorek. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!