O wiele lepsza niż ta sklepowa – Poznaj sekret na pikantną domową kiełbasę, która jest przepyszna.

Jeżeli cenisz sobie wyśmienite smaki, zdrowie, aromat, bogactwo doznań, a masz dość wędlin z supermarketu powinieneś koniecznie wypróbować ten przepis na pyszną, pikantną, domową kiełbasę, której zachwyceni domownicy nie będą mieli dość!

Składniki

  • Wołowina – 1,5 kg
  • Udka z kurczaka – 2 kg
  • Sól – 75 g
  • Bulion – 350 ml
  • Miód – 1 łyżka
  • Papryka – 2 łyżki
  • Czarny, mielony pieprz – 1 łyżka
  • Gałka muszkatołowa – pół łyżki
  • Suszony czosnek – 1 łyżka
  • Suszony koper – 1 łyżka
  • Suszona bazylia – 1 łyżka
  • Pierz czarny – 1 ziarenko
  • Osłonka na kiełbasę (poliamidowa 60 mm)

Przygotowanie

Na samym początku należy oddzielić mięso kurczaka od kości i skóry. Następnie należy przygotować bulion z kości z dodatkiem ziarenka czarnego pieprzu i soli. Po ugotowaniu należy odcedzić bulion i odstawić do lodówki. Następnie mielimy połowę mięsa wołowego, bardziej tłustą część kurczaka, skórę z udek kurczaka za pomocą maszynki do mięsa.

Mięso, które zostało kroimy w kostkę około 2 centymetrową. Następnie łączymy ze sobą mięso zmielone, mięso pokrojone w kostkę i miód. W suchej misce łączymy ze sobą przyprawy z solą, a następnie łączymy tę mieszankę z mięsem.

Całość mieszamy dolewając stopniowo zimny bulion. Gdy farsz jest gotowy można nadziewać nim osłonkę do kiełbasy. Każda porcja powinna mieć wielkość niewielkiej kiełbaski.

Przy napełnianiu osłonki należy uważać, by nie dostało się tam powietrze. Jeśli jednak tak się stanie to należy przebić uformowaną kiełbaskę igłą. Przy robieniu kiełbasy należy pamiętać, żeby osłonka nie była za cienka i kiepskiej jakości.

Uformowaną kiełbasę należy powiesić w pozycji pionowej na dwie godziny w temperaturze pokojowej.

Po tym czasie gotujemy kiełbasę w temperaturze ok. osiemdziesięciu lub osiemdziesięciu pięciu stopni stopni przez około półtorej do dwóch godzin. Ugotowaną kiełbasę odstawiamy do ostygnięcia, następnie zawieszamy w chłodnym pomieszczeniu na około dwanaście godzin.

Po tym czasie kiełbasa jest zdatna do jedzenia. Pętka należy zawinąć w papier i przechowywać w lodówce. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!