Zepsuty Kikut – łatwe wykonanie, bajeczny smak – zasmakuje każdemu

Ciasto „Zepsuty Kikut” to przede wszystkim łatwe wykonanie, bajeczny smak i niekonwencjonalna, humorystyczna nazwa. Ciasto to jest proste w przygotowaniu, a co również ważne jest w stanie zasmakować każdemu!

Potrzebujemy:

  • 2 jajek
  • 1,5 – 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklankę cukru
  • 1 szklankę kefiru
  • 1 szklankę dżemu (najlepiej sprawdza się porzeczkowy lub wiśniowy)

oraz kilku składników na krem:

  • 0,5 litra kwaśnej śmietany
  • 0,4 szklanki cukru

Najpierw w misce ubijamy całe jajka z cukrem, najlepiej jest wykorzystać do tego trzepaczkę, choć mikser również si nada. Po dokładnym ubiciu dodajemy kefir, sodę, mąkę i dżem. Ciasto trzeba wymieszać jak najdokładniej, by jego konsystencja była dość lejąca. Aby sprawdzić czy wszystko jest odpowiednio wymieszane – wystarczy zamoczyć łyżkę w masie i zobaczyć czy swobodnie z niej spada.

Gdy masa ciasta jest już gotowa – smarujemy blachę, na której będziemy piec nasze ciasto, kawałkiem margaryny, a następnie zalewamy blachę ciastem. Piecyk rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gdy będzie już rozgrzany – wkładamy blachę z ciastem i pieczemy przez około 25 minut.

Ciasto powinno przybrać brązowo złotawy kolor, gdy będzie gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, zostawiamy do ostygnięcia, a następnie musimy je przekroić. Warstw możesz zrobić ile zechcesz! Przygotowanie kremu jest również łatwe.

Bierzemy głęboką miskę, do której wsypujemy cukier i zalewamy gęstą śmietaną. Mieszamy tak by cukier całkiem się rozpuścił, a śmietana była aksamitnie ubita. Najlepiej wykorzystać do tego mikser.

Kiedy nadzienie będzie gotowe – przekładamy nim każdą warstwę ciasta, a potem dekorujemy wedle własnego uznania. I viola „Zepsuty Kikut” gotowy. Smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!