Poznaj nowe danie: Jestem przekonana, że jeśli raz zrobisz te kotlety z cukinii to na stałe zagoszczą w Twoim menu.
Szukasz pysznego dania, którego głównym składnikiem jest cukinia? Nie chcesz spędzać długich godzin w kuchni, a zjeść smacznie i dobrze?
Spróbuj przygotować w domu te kotlety z cukinii z tym prostym przepisem. Kotlety z cukinii są bardzo łatwe w przygotowaniu, są również bardzo smaczne, cała Twoja rodzina będzie zachwycona. Wypróbuj to bezmięsne danie o delikatnym aromacie ziół, czosnku i sera – smakuje obłędnie!
Składniki, których potrzebujesz do kotletów z cukinii:
- 600 g cukinii
- 70 g twardego sera
- 1 pęczek kopru
- 1 cebula
- 70 g bułki tartej
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oleju ze słoneczników
- czarny pieprz (mielony) do smaku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Cukinię zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach, a cebulę na mniejszych oczkach. Z cukinii należy odlać nadmiar zebranego soku, odciśnij ją. Koperek posiekaj.

Cukinię, cebulę i koperek połącz, dodaj jajko oraz bułkę tartą, sól, pieprz oraz 2 ząbki czosnku. Składniki porządnie wymieszaj. Na patelnię wlej olej słonecznikowy i poczekaj aż się rozgrzeje.

Uformuj placki z przygotowanej masy, pamiętając, że nie mogą być ani za grube, ani za cienkie i daj na rozgrzaną patelnię.

Smaż na średnim ogniu aż się zarumienią, następnie przykryj je pokrywką i smaż jeszcze do 2 minut, po czym odwróć je i smaż na drugiej stronie na mniejszym ogniu pod przykrywką kolejne 3 minuty.
