Cukinia po koreańsku z marchewką i czerwoną papryką. Przepis sprawdzony.

Przepis na koreańska cukinie z marchewką i czerwoną papryką to idealny sposób na zamknięcie wyjątkowych smaków lata na dłużej. To unikalne połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego.

Składniki

  • Około 1,5 kg cukinii
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 3 średniej wielkości czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • mały pęczek bazylii
  • pieprz mielony
  • ostra papryka
  • około 80 ml oleju
  • 4 łyżki octu
  • łyżka cukru
  • sól
  • kolendra

Sposób przygotowania

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. To samo robimy z obranymi marchewkami, starając się, aby zostały starte na podłużne paseczki. Paprykę kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie wszystkie warzywa wkładamy do miski i zasypujemy cukrem.

Po chwili dodajemy pozostałe przyprawy oraz ocet do smaku. Na koniec dodajemy przegnieciony czosnek. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i polewamy nim nasze warzywa.

Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 3 godziny. W tym czasie warzywa powinny puścić soki.

Po upływie wskazanego czasu, zamarynowane warzywa przekładamy do uprzednio przygotowanych, zaparzonych słoików. Pozostały sok wlewamy do słoików razem z warzywami.

Słoiki sterylizujemy około 20 minut w garnku z wodą, następnie ostrożnie wyciągamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!