Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. To samo robimy z obranymi marchewkami, starając się, aby zostały starte na podłużne paseczki. Paprykę kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie wszystkie warzywa wkładamy do miski i zasypujemy cukrem.
Po chwili dodajemy pozostałe przyprawy oraz ocet do smaku. Na koniec dodajemy przegnieciony czosnek. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i polewamy nim nasze warzywa.
Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 3 godziny. W tym czasie warzywa powinny puścić soki.
Po upływie wskazanego czasu, zamarynowane warzywa przekładamy do uprzednio przygotowanych, zaparzonych słoików. Pozostały sok wlewamy do słoików razem z warzywami.
Słoiki sterylizujemy około 20 minut w garnku z wodą, następnie ostrożnie wyciągamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.