Cukinia po koreańsku z marchewką i czerwoną papryką. Przepis sprawdzony.
Przepis na koreańska cukinie z marchewką i czerwoną papryką to idealny sposób na zamknięcie wyjątkowych smaków lata na dłużej. To unikalne połączenie smaków z pewnością zachwyci każdego.

Składniki
- Około 1,5 kg cukinii
- 3 średniej wielkości marchewki
- 3 średniej wielkości czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- mały pęczek bazylii
- pieprz mielony
- ostra papryka
- około 80 ml oleju
- 4 łyżki octu
- łyżka cukru
- sól
- kolendra
Sposób przygotowania
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. To samo robimy z obranymi marchewkami, starając się, aby zostały starte na podłużne paseczki. Paprykę kroimy na cieniutkie plasterki. Następnie wszystkie warzywa wkładamy do miski i zasypujemy cukrem.

Po chwili dodajemy pozostałe przyprawy oraz ocet do smaku. Na koniec dodajemy przegnieciony czosnek. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i polewamy nim nasze warzywa.

Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na około 3 godziny. W tym czasie warzywa powinny puścić soki.

Po upływie wskazanego czasu, zamarynowane warzywa przekładamy do uprzednio przygotowanych, zaparzonych słoików. Pozostały sok wlewamy do słoików razem z warzywami.

Słoiki sterylizujemy około 20 minut w garnku z wodą, następnie ostrożnie wyciągamy i ustawiamy do góry dnem. Pozostawiamy do ostygnięcia a następnie przenosimy w ciemne i chłodne miejsce.
