Mistrzostwo smaku: Hit każdej imprezy. Synowa w końcu zdradziła przepis na te przepyszne pomidorki.
Dziewczyny, znalazłam ten przepis w zeszłym roku. W tamtym roku zrobiłam aż 10 litrowych słoików i żałowałam, że tak niewiele, bo okazało się, że moja rodzina je pokochała!a. Pomidory są naprawdę bardzo smaczne !!!
Na około 6 słoików po 800 ml:
- małe dojrzałe pomidory (nie pomidorki koktajlowe)
- 2 średnie cebule dymki
- 1/2 główki czosnku
- 2 czerwone i 1 zielona papryka chili
- gałązki kopru
- nasiona gorczycy
- kulki czarnego pieprzu
- liście laurowe
Na marynatę:
- 1 litr wody
- 5 łyżek cukru
- 1 łyżka stołowa soli (zwykła sól kamienna, nie jodowana)
- 3 łyżki octu winnego

Przygotowanie:
Dobrze umyj pomidory, zrób wykałaczką dziurkę w każdym pomidorze, w obszarze gdzie była szypułka (aby nie pękły) i umieść je w wysterylizowanych słoikach. Do pomidorów należy dodać czosnek, cebulę i chilli. Najpierw każdy ząbek czosnku należy pokroić na 3-4 kawałki, cebulę w pióra, a chilli w pierścienie o grubości 1 cm.
Do każdego słoika dodaj liść laurowy, pół łyżeczki nasion gorczycy, 1 parasol kopru i 4-5 kulek czarnego pieprzu. Teraz zrób marynatę: wlej wodę do rondla, dodaj sól, cukier, dobrze wymieszaj, zagotuj, wlej ocet, doprowadź marynatę do wrzenia a następnie wlej ją do słoików z pomidorami aż po jego brzegi.