100-letnia świąteczna zupa grzybowa, której nie dorównuje żaden inny przepis: Przy świątecznym stole wszyscy na nią czekają.
Świąteczna zupa grzybowa to w naszej rodzinie klasyka i nie może jej zabraknąć na świątecznym stole. Przychodzę do Was z przepisem, który króluje w naszym domu od lat i jak dotąd nic go nie pobiło.

Jeśli kochasz tradycyjne przepisy, zdecydowanie wypróbuj ten. Zupa grzybowa jest niezwykle aromatyczna i smaczna.
Składniki:
- 500 g grzybów (ja używam świeżych, ale w oryginalnym przepisie są suszone w lesie – ok. 4 garści)
- kminek
- sól
- cebula 1 szt
- ziemniaki 500 gr
- masło 50 gr
- mąka pszenna zwykła 40 g
- śmietana 1 szt. – do gotowania lub do ubijania
- pietruszka
- zielone zioła do dekoracji (w przepisie koperek)
Przygotowanie:

Drobno posiekaj cebulę. Oczyść ziemniaki i pokrój je w kostkę. Oczyść świeże grzyby z gliny nożem. Jeśli chcesz, opłucz je (lub wytrzyj wilgotną ściereczką), ale potem też całkowicie wysusz.

Pokrój pieczarki pionowo, przekrój na pół lub najpierw pokrój większe kawałki. Umieść plastry pieczarek w garnku na kostkach cebuli. Dopraw solą i posyp kminkiem; można dodać 20 g masła.

Przykryj i pozwól mu się zagotować, od czasu do czasu mieszając. Gdy grzyby zmiękną dodać kostki ziemniaczane i zalać je litrem wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż ziemniaki będą miękkie.

W międzyczasie w innym garnku przygotuj lekką zasmażkę: ubij gładką mąkę na maśle, ciągle mieszając. Odstawić na minutę lub dwie, a następnie zalać 200 ml zimnej wody. Zagęścić bulion gotowym gulaszem i gotować przez piętnaście do dwudziestu minut.

Od czasu do czasu mieszaj zupę, aby nie wypaliła się do dna. Zupę z ugotowaną zasmażką zdejmujemy z ognia i ostrożnie wlewamy do niej śmietanę o temperaturze pokojowej, cały czas mieszając. Nie gotować dalej.

Dodaj sól do smaku. Natychmiast podawaj. Uwaga: Oczywiście można też użyć suszonych grzybów.

W takim przypadku namocz je w wodzie przed przygotowaniem zupy i dodaj do zupy razem z ziemniakami lub później. Zalewam wrzątkiem i odstawiam na 10 minut. Najlepsze będzie z mieszanki borowików, borowików i borowików, czyli tego, co dał sezon grzybowy.