Przepyszne warzywa z grzybami – idealne danie na każdą okazję. Smaczne i szybkie w przygotowaniu
Przepyszne warzywa z grzybami to idealne danie na każdą okazję!
Szybkie i łatwe przygotowanie sprawi, że każdy na pewno sobie poradzi z przyrządzeniem warzyw z grzybami. Można upiec je w piekarniku, by były mniej tłuste i kaloryczne, ale i zrobione na grillu smakują wyśmienicie! Przekonaj się sam!
Składniki potrzebne do przygotowania potrawy:
- 3 sztuki małego i młodego bakłażana
- 1 cukinia
- 3 sztuki czerwonej papryki
- 2 pomidory
- około 300 g pieczarek
- 3 duże ząbki czosnku
- 60 ml sosu sojowego
- 90 ml rafinowanego oleju roślinnego
Przygotowanie:
Najpierw przygotuj marynatę sojową. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz go z sosem sojowym i olejem.
Umyj warzywa i je osusz. Paprykę pokrój w duże i podłużne paski. Bakłażana i cukinię pokrój w duże kawałki, ale nie usuwaj z nich skórek. Pomidory pokrój na duże plastry.
Podziel pieczarki na połówki. Jeśli jednak pieczarki są małe, zostaw je w całości. Ważne, by wszystkie pokrojone warzywa były mniej więcej tego samego rozmiaru.
Następnie weź dwa woreczki foliowe i włóż jeden do drugiego. Do tak powstałego podwójnego opakowania włóż warzywa z grzybami. Zalej marynatą i zwiąż worek. Wstrząśnij mocno, by zawartość się dobrze wymieszała.
Pozostaw do zamarynowania przez około 30-40 minut. Co jakiś czas przewracaj worek na różne strony. Dzięki temu marynata będzie równomiernie rozprowadzona.

Na dużą blachę do pieczenia rozłóż pergamin. Na to połóż równomiernie marynowane warzywa z grzybami.
Piecz w piekarniku około 30-35 minut i w temperaturze 200 stopni. W trakcie pieczenia delikatnie przemieszaj warzywa, by całość była pięknie zarumieniona. Gotowe!