Smaczne, szybkie placuszki ze śmietaną – Nie jadłaś jeszcze tak dobrych. Szybki przepis
To danie idealne – smaczne i do wykonania w ekspresowym tempie. Nie znasz jeszcze placuszków ze śmietaną? Czas nadrobić zaległości.
Twoje podniebienie bardzo je polubi, to można zagwarantować. Poza tym są proste w przygotowaniu i nadają się na śniadanie czy kolację.

Jako przekąska zapakowana w drogę też też będą okej. Ich słodki smak sprawia, że nie można się im oprzeć. Przepadniesz jak wszyscy, którzy ich spróbowali.
Składniki:
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 1,5 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 łyżki stołowej cukru
- 2,5 łyżki stołowej rafinowanego oleju roślinnego
- 3-3,5 szklanki mąki
- 120 gramów śmietany
- 60 gramów cukru
Przygotowanie:
Najpierw podgrzewamy mleko, w którym rozpuszczamy drożdże wraz z cukrem i solą. Dodajemy olej roślinny, jajko oraz stopniowa mąkę.
Wyrabiamy ciasto, a następnie odstawiamy na 20 minut, by wyrosło. Formujemy placki o grubości około 1 cm. Obsmażamy z obu stron. Na koniec jeszcze gorące placki polewamy kwaśną śmietaną i sypiemy na nie cukier.