Pożywna zupa jarzynowa. Błyskawicznie znika z talerza. Wyjątkowo smaczny obiad.
Szybka, prosta zupa jarzynowa.
Płatki owsiane ją zagęszczą i dodadzą odpowiedniego smaku. Jest pięknie wybarwiony z dużą ilością warzyw i nawet początkujący może sobie z tym poradzić. Pachnie czosnkiem i przyda się nie tylko wiosną.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 jajka
- 6-7 ząbków czosnku
- 1 szalotka
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- miska mrożonego groszku
- masło lub olej
- 2 litry bulionu
- sól
- mielony kminek
- pieprz
- majeranek
Przygotowanie:

Połowę czosnku pokroić w plasterki, resztę wytrzeć. Drobno posiekaj szalotkę, zetrzyj lub pokrój warzywa na kawałki. Płatki z szalotką podsmażamy na tłuszczu. Po chwili dodać warzywa, kminek i plasterki czosnku. Po krótkim smażeniu wbić jajko i pozostawić do stężenia. Wlać większe porcje bulionu i doprowadzić do wrzenia.
Gotować ok. 15 minut i dodać groszek i rozgnieciony czosnek. Smażymy krótko, doprawiamy pieprzem, solą i majerankiem. Zupa zgęstnieje, więc w razie potrzeby rozcieńczyć ją resztą bulionu. Podawać posypane dymką lub natką pietruszki.