Pikantne plastry karkówki. Rewelacyjny smak. Oto Instrukcja przygotowania.
Karkówka to bardzo smaczne i soczyste mięso. Wystarczy prosta przyprawa, aby wyczarować wspaniałe danie.
Tak przygotowaną karkówkę smaży się z boczkiem na smalcu, a do tego dobrze komponuje się ostry sos pomidorowy przygotowany z bulionu. Podawane z ryżem lub makaronem.

Składniki:
- 4 plastry kapusty pekińskiej
- 3 duże cebule
- sól
- pieprz
- 3-4 ząbki czosnku do smaku
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- zwykła mąka do oprószenia mięsa
- łyżka smalcu
- 100 g boczku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 300 ml bulionu do podlewania
- 3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie:
Umyte, osuszone plastry mięsa naciąć kilka razy wzdłuż krawędzi, aby się nie zwijały. Solimy, pieprzymy i nacieramy plastry przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Lekko posypać mieszanką papryki i oprószyć mąką. Na dużej patelni podsmażyć plastry mięsa z obu stron na smalcu i boczku i odstawić. Na patelnię wlewamy olej i smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zarumieni. Mięso przekładamy z powrotem do garnka i wlewamy 100 ml bulionu, który wymieszaliśmy z puree.
