Klopsy mięsne w pieczarkowym sosie. Prosty przepis, o który każdy mnie pyta.
Składniki:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 drobno posiekana cebula
- 2 ząbki rozgniecionego czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- olej
- 2-3 łyżki bułki tartej
- 50 ml zimnego mleka
- sól
- pieprz
Dodatkowo:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 cebula dymka
- 1/2 czerwonej i zielonej papryki
- ok. 300 ml mocnego bulionu
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- sól
- pieprz
- kawałek masła
Przygotowanie:
Mięso wymieszać z cebulą i pozostałymi składnikami. Mokrymi rękoma formuj kulki. Rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy kulki z każdej strony. Wystarczy chwila, aby się skurczyły i pozostały soczyste.

Wyciągamy kulki i do ciasta dodajemy kawałek masła. Podsmaż cebulę, dodaj mieloną paprykę, posiekaną paprykę i pieczarki. Smażymy kilka minut, posypujemy mąką i po krótkim smażeniu zalewamy bulionem.
