Kostki biszkoptowe w czekoladzie i kokosie. Pyszny smak, nie do opisania. Przepis.
Kostki biszkoptowe w czekoladzie i kokosie – sposób przygotowania
Naprawdę prostym i atrakcyjnym deserem są kostki puszystego ciasta biszkoptowego. Najlepsze jest to, że wystarczy go upiec, pokroić i obtoczyć w czekoladzie.

Ciasto:
- jajka – 4 szt
- cukier – 150 gr
- cukier waniliowy – 1 opakowanie
- sól – 1 szczypta
- olej – 100 ml
- mleko – 150 ml
- zwykła mąka – 250 gr
- proszek do pieczenia – 1 opakowanie
Polewa:
- masło – 150 gr
- ciemna czekolada – 100 gr
- czekolada mleczna – 100 gr
- cukier – 30 gr
- mleko – 350 ml
- wiórki kokosowe – wedle uznania
Przygotowanie:
Białka umieścić w misce, zachować żółtka. Ubij sztywne szczyty i ubij cukier. Następnie stopniowo ubijać żółtka, cukier waniliowy, sól, olej i na końcu mleko. Wymieszaj proszek do pieczenia ze zwykłą mąką i przesiej do miski. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby ciasto pozostało ładne i puszyste.

Formę o wymiarach 33×23 centymetry (może być większa, wtedy będą mniejsze kostki) wysmarować masłem. Następnie wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niego ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz biszkopt przez 25 do 30 minut. Gdy ciasto ostygnie, zdejmij z niego papier do pieczenia, wyrównaj brzegi i nożem pokrój w kostkę.

Podczas pieczenia przygotuj czekoladę. Masło, mleczną i gorzką czekoladę, cukier i mleko umieścić w rondelku i podgrzewać, aż wszystko się rozpuści. Na talerzu posypać wiórkami kokosowymi. Zanurz przygotowane kostki w czekoladzie, następnie obtocz je w wiórkach kokosowych i pozwól im stwardnieć.