Ciasteczka kakaowe z orzeszkami ziemnymi i karmelem. Miało być na dwa dni a zjedzone w kilka chwil. Przepis.
Kakaowe ciasteczka z orzeszkami ziemnymi i karmelem – sposób przygotowania
Jedną z opcji pieczenia ciasteczek bożonarodzeniowych są ciasteczka kakaowe z nadzieniem orzechowym i karmelowym. Z pewnością będą wspaniałym dodatkiem do Twojej kolekcji.

Ciasto:
- jajka – 2 szt
- cukier – 50 gr
- wanilia – do smaku
- sól – 1 szczypta
- kakao – 2 łyżki
- masło – 80 gr
- olej – 80 ml
- proszek do pieczenia – 3 gr
- zwykła mąka – 320 gr
Dekoracja:
- białko jaja – 1 szt
- posiekane orzeszki ziemne – w razie potrzeby
Karmel:
- cukier – 69 gr
- woda – 60 ml
- biała czekolada – 60 gr
Ubij jajka w misce, dodaj cukier waniliowy, cukier, sól i ubij. Następnie dodaj miękkie masło, olej i kakao. Wymieszaj, a następnie dodaj proszek do pieczenia. Na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie i gęste ciasto.

Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka. Zanurz jedną część w białku jajka, a następnie w posiekanych orzeszkach ziemnych. Zrób zagłębienie w środku palcem, aby jeszcze bardziej spłaszczyć każde ciasteczko. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-20 minut.

Do rondelka wsyp cukier i pozwól mu się skarmelizować, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj wodę do mieszaniny i wymieszaj. Zdejmij mieszaninę z pieca, dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie umieść mieszaninę z powrotem na kuchence i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
Schłodzony karmel przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory w ciasteczkach. Na koniec możesz rozpuścić trochę białej czekolady w kąpieli wodnej, włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią ciasteczka według własnego uznania.