Jedną z opcji pieczenia ciasteczek bożonarodzeniowych są ciasteczka kakaowe z nadzieniem orzechowym i karmelowym. Z pewnością będą wspaniałym dodatkiem do Twojej kolekcji.
Ubij jajka w misce, dodaj cukier waniliowy, cukier, sól i ubij. Następnie dodaj miękkie masło, olej i kakao. Wymieszaj, a następnie dodaj proszek do pieczenia. Na koniec dodać mąkę i wyrobić gładkie i gęste ciasto.
Z ciasta uformować okrągłe ciasteczka. Zanurz jedną część w białku jajka, a następnie w posiekanych orzeszkach ziemnych. Zrób zagłębienie w środku palcem, aby jeszcze bardziej spłaszczyć każde ciasteczko. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 15-20 minut.
Do rondelka wsyp cukier i pozwól mu się skarmelizować, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj wodę do mieszaniny i wymieszaj. Zdejmij mieszaninę z pieca, dodaj białą czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Następnie umieść mieszaninę z powrotem na kuchence i gotuj przez minutę, ciągle mieszając.
Schłodzony karmel przełożyć do rękawa cukierniczego i wypełnić nim otwory w ciasteczkach. Na koniec możesz rozpuścić trochę białej czekolady w kąpieli wodnej, włożyć do rękawa cukierniczego i udekorować nią ciasteczka według własnego uznania.