Z tym przepisem zrobisz zdrowy, domowy chleb bez spulchniaczy i ulepszaczy ledwo w godzinę, a to i tak głównie czas wypieku. Na samo złączenie składników przeznaczysz nie więcej niż 5 minut.
Tak, dobrze czytasz, żadnego mozolnego zagniatania ciasta. Poświęcasz chwilę i możesz rozkoszować się domowym aromatycznym chlebem.
(Z podanej ilości składników uzyskamy 3 bochenki chleba).
Do dużej miski wlewamy wodę i rozpuszczamy w niej drożdże z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy miskę z zawartością na 15 minut w ciepłe miejsce.
Przygotowujemy formy do pieczenia chleba – mogą być keksówki, które smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Odstałe ciasto dzielimy na trzy części i przekładamy do przygotowanych form.
Chleby pieczemy w 200 stopniach przez około 45-50 minut. Trzeba obserwować, jak postępuje wypiek ze względu na różnice w piekarnikach. Po wyjęciu czekamy, aż chleb całkowicie wystygnie – możemy go w tym celu przełożyć na metalową kratkę.