Pewnie placki ziemniaczane.Niby proste, a jakie dobre. Ślinka sama cieknie na myśl o nich. Jeżeli nie pałasz wielką miłością do palców ziemniaczanych obiecujemy, że jeżeli zrobisz ten przepisu pokochasz je bez pamięci.
Składniki:
Wykonanie:
Mięso wieprzowe powinno być zmielone. Możesz takie kupić w sklepie lub zrobić to samodzielnie w domu. Cebulę pokrój drobno. Na patelni podgrzej olej, dodaj cebulę i lekko podsmaż. Następnie na patelnie dodaj mięso mielone i całość usmaż. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj.
Miękkie ziemniaki wymieszaj z olejem, solą i pieprzem. Tak przygotowane zmiel lub dygnięć na gładką masę. Do purée przesiej mąkę i wymieszaj. Z ciasta ziemniaczanego oraz mięsa mielonego uformuj placki. Każdy placek smaż na oleju roślinnym na złocisty kolor z obu stron. Gotowe placki możesz podawać z sosem czosnkowym.