Zdradzimy ci sekret doskonałej wątróbki, więc koniecznie zapisz i wypróbuj ten przepis.

Delikatna, najpyszniejsza wątróbka, jaką kiedykolwiek jadłeś – wszystko to zasługa cebuli.

Mogłoby się wydawać, że przygotowanie wątróbki nie jest skomplikowane. Aby jednak stworzyć pyszną, delikatną potrawę, musisz pamiętać o kilku kwestiach. Ten przepis pozwoli ci na przygotowanie smacznej, delikatnej wątróbki, która podbije twoje kubki smakowe.

Składniki:

  • wątróbka – 600g
  • cebula – 3 sztuki
  • liść laurowy – 2 sztuki
  • czosnek – 3 ząbki
  • sól i mielony czarny pieprz
  • olej

Przygotowanie:

Zacznij o oczyszczenia wątróbki, poprzez usunięcie z niej błonek. Następnie obierz cebulę i pokrój ją w piórka.

Rozgrzej patelnię z olejem. Na rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę, smaż do momentu, w którym delikatnie zmięknie.

Obierz i posiekaj czosnek, a następnie dodaj go do smażącej się cebuli. Wymieszaj. Teraz pokryj dno patelni czosnkowo-cebulową mieszanką, w taki sposób, żeby powstała równa warstwa. Na tej warstwie rozłóż kawałki oczyszczonej wątróbki. Dopraw pieprzem.

Sól dodaj natomiast dopiero na chwilę przed odwróceniem mięsa na drugą stronę. W przeciwnym wypadku może ono stwardnieć.

Po około dwóch minutach, obróć wątróbkę na drugą stronę. Kiedy obie strony wątróbki zbieleją, dodaj liście laurowe i wymieszaj całość. Smaż jeszcze przez mniej więcej minutę.

I gotowe! Wątróbka przygotowana w ten sposób zawsze będzie miękka i soczysta. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!