Sprawdzony przepis na ciasto Uśmiech Teściowej jest pyszne i łatwe w przygotowaniu.
Proste ciasto, które spowoduje uśmiech na twarzy wszystkich domowników i gości, nawet teściowej. Nie wiadomo skąd wzięła się nazwa tego ciasta, pewne jest jedno – „Uśmiech Teściowej” to szybki sposób na pyszne ciacho, gdy goście pukają do drzwi.
Skradnie serce małym oraz dużym, dlatego trzymaj ten przepis i wykorzystaj z okazji imienin, urodzin, zrób go nawet bez okazji. Zapewniamy, że za sprawą tego przepisu zostaniesz okrzyknięta Królową Ciast. Goście będą prosić o dokładkę i przepis. Już żadna wizyta znajomych czy rodziny nie będzie dla Ciebie straszna.
Do zrobienia tego ciasta nie potrzebujesz wyjątkowych umiejętności kulinarnych. Wystarczy godzina wolnego czasu i kilka prostych składników, które z pewnością masz w domu. Delikatne kruche ciasto, budyniowa pierzynka, w której ukryte są aromatyczne jabłka to sposób na pyszny dodatek do popołudniowej kawy i herbaty.
Czujesz ten aromat kruchego ciasta, wymieszanego cynamonową wonią? Zajrzyj niżej i zrób to przepyszne ciasto.
Składniki:
- 1 średnie jajko (rozmiar M)
- 2 żółtka
- 3 szklanki mąki pszennej typ 450
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki kwaśne śmietany 18%
- 200g zimnego masła (kostka)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
- 1kg jabłek (najlepiej słodkich, mało soczystych)
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżka bułki tartej
- Cukier puder do posypania
Wykonanie:
Przygotuj stolnicę, przesiej mąkę, dodaj jajko, 2 żółtka, gęstą śmietanę, proszek do pieczenia i cukier. Masło pokrój na kostki, jeżeli jest bardzo twarde możesz je potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki posiekaj nożem, kiedy się wymieszają zacznij wyrabiać ciasto rękoma, powinno być gładkie i sprężyste.
Podziel je na 2 równe części, zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki. Teraz możesz przygotować jabłka, umyj je i osusz, obierz, usuń gniazda nasienne i podziel na ósemki. Aby jabłka nie ściemniały, umieść je w garnku, zalej zimną wodą i dodaj sok z cytryny.
Przygotuj blaszkę do pieczenia, możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować odrobiną masła i oprószyć bułką tartą. Po godzinie wyjmij jedną część ciasta i rozwałkuj je na wielkość blaszki. Wsadź je do blaszki i nakłuj widelcem.
Owoce wyjmij z wody, osusz i wymieszaj z cynamonem lu innymi przyprawami do szarlotki. Ułóż na cieście. Odlej pół szklanki mleka, resztę wlej do garnka i gotuj. Do szklanki z mlekiem wsyp budynie i wymieszaj. Jeżeli budynie są bez cukru możesz go dodać do gotującego się mleka, wymieszaj.
Gdy mleko zacznie się gotować zacznij powoli wlewać wymieszane budynie z mlekiem, całość energicznie mieszaj, aby budyń się nie przypalił i zagotuj. Gorącym budyniem zalej ciasto. Całość przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta.
Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Jeżeli będzie się bardzo rumienić, nakryj je pergaminem. Upieczone ciasto wystudź i wyjmij z blaszki. Oprósz cukrem pudrem, jeżeli lubisz aromatyczne ciasto możesz posypać je cynamonem.