Są nadziewane mięsem oraz obłędnie smaczne: Przepyszne placki ziemniaczane przyrządzone w taki sposób z pewnością zachwycą całą rodzinę.
Lubisz placki ziemniaczane? Ten przepis jest dla Ciebie!
Jeśli lubisz placki ziemniaczane z całą pewnością przepis Ci się spodoba, a placki posmakują Tobie i Twojej rodzinie i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Danie wyglądem przypomina naleśniki i jest tak samo łatwe w przygotowaniu. Ja już przetestowałam nowych smaków, teraz podzielę się z Tobą.

SKŁADNIKI:
- 5 większych ziemniaków
- 300 gram mąki
- 2 jajka
- 250-300 ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- zioła do smaku według uznania
- 4 ząbki czosnku
- olej do smażenia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ziemniaki obrać ze skórki. Umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki pozostawić w wodzie do ostygnięcia.

Zimne ziemniaki zblendować razem z wodą w której były gotowane, tak aby masa była kremową papką.

Do ziemniaczanej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy – sól, pieprz, dowolne zioła. Następnie mleko, jajka i mąkę. Dokładnie wymieszać. Zostawić na około 30 minut w lodówce.

Gotową masę ziemniaczaną smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Chochelką rozlewać na patelni cienkie placki jak na naleśniki lub mniejsze ( według uznania).

Placki ziemniaczane można podawać z dowolnymi dodatkami np. pieczarkami lub gulaszem. Cieniutkie placki ziemniaczane również doskonale smakują bez dodatków.