W celu zachowania soczystości rolady lepiej jest użyć do przygotowania tego dania całego kurczaka niż jedynie filetów. Z tego powodu przygotowanie należy rozpocząć od pokrojenia kurczaka i oddzielenia kości. Tłuszczu i skóry nie należy się pozywać, zostawiamy go na mięsie.
Dla przykładu prezentujemy roladę z podludzi kurczaka, jednak dla większej ilości smakoszy lepiej przygotować większą porcję. Pokrojone uprzednio kawałki kurczaka należy posolić, ułożyć na nie cienkie ząbki czosnku oraz posypać lekko cukrem. Następnie mięso przykryć trzeba folią spożywczą oraz delikatnie ubić tłuczkiem.
Takie kawałki posmarować należy musztardą. Kolejno do kubka blendera wrzucić należy kilka obranych ząbków czosnku, cebulę oraz posiekaną bazylię, masło i orzechy. Wszystko to należy dobrze zblendować. Zamiast bazylii wykorzystać można pietruszkę, koper czy szpinak.
Folie należy delikatnie posmarować masłem, następnie ułożyć kawałki kurczaka z pastą przygotowaną w blenderze i szczelnie zawinąć to w folię. Gotować można w łaźni wodnej i kotle. Piekarnik oczywiście również można wykorzystać do zapieczenia rolady.