Nitki serowe w kilka minut: Prosty przepis na ulubiony przysmak.
Nitki serowe to tradycyjna przekąska na naszych słowackich stołach, ale są popularnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju przyjęć. Możesz je przygotować w domu w dowolnym momencie według naszego prostego przepisu.

Składniki:
- 3 litry świeżego mleka
- sok z 3 cytryn
- sól
Przygotowanie:
Wlej mleko do garnka. Stopniowo podgrzewaj do 65°C.

Wyciśnij sok z cytryny do małej miski. Połowę soku z cytryny przecedzić przez sitko do podgrzanego mleka. Mieszamy.

Kiedy mleko zacznie się zwijać, wyłącz ogrzewanie. Odcedź pozostały sok z cytryny. Dobrze wymieszać.

Wyjmij ser z garnka do głębokiej miski z zimną wodą (serwatka nie nadaje się do dalszego użytku ze względu na cytrynę). Następnie dokładnie umyj ser rękoma.

Aby pozbyć się nadmiaru wody, umieść ser w czystym ręczniku. I wyciśnij wodę. Przygotuj garnek z około 1/3 wody na kuchence.

Dodaj około 2 łyżeczki soli do głębokiej miski z lodowatą wodą. Wymieszaj trzepaczką. Ser włożyć do garnka z wodą. Podgrzać do 70°C, aby zmiękły.

Z serka formujemy długą nitkę. Podczas ciągnięcia natychmiast zanurz go w misce z lodowatą wodą. Owiń nić wokół deski do krojenia i przetnij ją na pół.

Jeśli nici nie są dla Ciebie wystarczająco słone, namocz je przez chwilę w słonym roztworze. I możemy podawać.
