Wlej mleko do garnka. Stopniowo podgrzewaj do 65°C.
Wyciśnij sok z cytryny do małej miski. Połowę soku z cytryny przecedzić przez sitko do podgrzanego mleka. Mieszamy.
Kiedy mleko zacznie się zwijać, wyłącz ogrzewanie. Odcedź pozostały sok z cytryny. Dobrze wymieszać.
Wyjmij ser z garnka do głębokiej miski z zimną wodą (serwatka nie nadaje się do dalszego użytku ze względu na cytrynę). Następnie dokładnie umyj ser rękoma.
Aby pozbyć się nadmiaru wody, umieść ser w czystym ręczniku. I wyciśnij wodę. Przygotuj garnek z około 1/3 wody na kuchence.
Dodaj około 2 łyżeczki soli do głębokiej miski z lodowatą wodą. Wymieszaj trzepaczką. Ser włożyć do garnka z wodą. Podgrzać do 70°C, aby zmiękły.
Z serka formujemy długą nitkę. Podczas ciągnięcia natychmiast zanurz go w misce z lodowatą wodą. Owiń nić wokół deski do krojenia i przetnij ją na pół.
Jeśli nici nie są dla Ciebie wystarczająco słone, namocz je przez chwilę w słonym roztworze. I możemy podawać.