Miękkie domowe pączki: Niewiarygodnie pyszne z zaledwie kilkoma dostępnymi składnikami, dzieci będą błagać o nie przez 7 dni w tygodniu.
Jeśli nagle najdzie Was ochota na coś słodkiego, zdecydowanie polecamy te wyjątkowe pączki. Mama przygotowywała je dla nas prawie w każdą sobotę i zawsze były zakurzone. W końcu kto by się oparł…

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka suchych drożdży
- skórka cytrynowa
Do smażenia:
- olej roślinny
Do posypania:
- krystaliczny cukier
Przygotowanie:
Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól, startą skórkę z cytryny, roztrzepane jajko. Wszystko razem wymieszaj trzepaczką. Następnie dodać letnie mleko, wymieszać i zagnieść rękoma do uzyskania jednolitego ciasta.

Na ciasto nałożyć zmiękczone masło, wymieszać. Posmarować odrobiną oleju, przykryć folią, ręcznikiem i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na oprószonym mąką blacie na większy okrąg.

Następnie za pomocą większej formy wycinamy z ciasta kółka, z których wycinamy mały krążek na środku. Tak wycięte ciasto układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Smaż pączki na patelni na oleju roślinnym, aż zbrązowieją z każdej strony. Po usmażeniu pączki obtoczyć dokładnie w cukrze z każdej strony.
