Przepis, dzięki któremu przygotujesz szybką i smaczną kolację dla kilku osób i już nigdy nie będziesz wyrzucał pieczywa.
Chleb jest jednym z podstawowych produktów żywieniowych i choć wydaje się, że z jego udziałem można sporządzać wyłącznie kanapki, jest to dużym błędem.
Sposobem na nietypowe danie z użyciem chleba lub po prostu wykorzystanie zalegającego w domu pieczywa, często pozbawionego świeżości jest wykorzystanie go do wykonania pysznego posiłku. Pomysł ten jest nie tylko prosty, ale i zapewnia doskonałe walory smakowe.

Do wykonania dania potrzebne są następującego składniki:
- pomidor – 1 sztuka
- pietruszka
- olej roślinny – 25 ml
- bochenek chleba
- jogurt naturalny – 220 g
- starty ser cheddar – 120 g
- czerwona papryka – 1 łyżeczka
- ser feta – 100 g
- sól – 1 łyżka
- jajka – 3 sztuki
Sposób przygotowania:
Pierwszym etapem jest pokrojenie chleba na mniejsze kawałki w tzw. koronkę, o grubości wynoszącej około 2 cm, a następnie przygotowane części chleba należy ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.

Kolejnym krokiem jest ubicie jajek w oddzielnej misce, po czym dodanie do nich jogurtu, soli oraz oleju i wymieszanie wszystkich składników ze sobą z użyciem trzepaczki.

Następnie należy dodać pietruszkę i ponownie wymieszać. Sporządzoną miksturą polewa się ułożony w naczyniu chleb, po czym na jego wierzchu ułożyć należy pokroje pomidory oraz ser feta i cheddar.

Dla smaku warto dodać pieprz.
