Ciasto drożdżowe z jagodami. Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś. Przepis.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej (ja użyłam drobno zmielonej mąki pełnoziarnistej)
  • 1,5 dl mleka
  • 20 g drożdży
  • 75 g masła
  • 1 jajko
  • 25 g cukru pudru (u mnie 2 łyżki słodzika Clara)
  • szczypta soli
  • bułka tarta do posypania
  • 500 g jagód (porcja wystarczyła na średnicę mojego talerza – 30 cm, dałam tylko ok. 370 g)
  • olej do usuwania pleśni

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru (użyłam fruktozy dla diabetyków)

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać trochę cukru i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie w odpowiednim naczyniu wymieszać przesianą mąkę, roztopione masło, jajka, cukier i szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Następnie wyciągamy na oprószoną mąką bułkę, lekko zagniatamy, rozwałkowujemy i kładziemy na wysmarowanym tłuszczem talerzu Crisp.

Brzegi ciasta lekko podnieś. Posypać bułką tartą, posypać borówkami i posypać bułką tartą. Piec przez 10 minut.


Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!