Oryginalny węgierski gulasz. Chwilka roboty, a jakie to pyszne. Przepis.

Gulasz węgierski to jedno ze słynnych dań, a jego prawidłowe przygotowanie wcale nie jest trudne.

Dodatkowo możesz łatwo dostosować poziom ostrości do swoich upodobań, więc jeśli dzieci też będą to jadły, po prostu pomiń chili.

Składniki

  • wołowina – 1 kg
  • cebula – 2 szt
  • oliwa z oliwek – w razie potrzeby
  • czosnek – 2 ząbki
  • papryczka chili – do smaku
  • pieprz – do smaku
  • sól – do smaku
  • kminek – do smaku
  • słodka papryka – do smaku
  • pasta pomidorowa – 2 łyżki
  • marchewka – 2 szt
  • pomidor – 1 szt
  • papryka – 1 szt
  • seler naciowy – do smaku
  • ziemniak – 3 szt
  • pietruszka – do smaku

Przygotowanie

Wołowinę na gulasz pokroić w większą kostkę. Następnie pokrój 2 cebule w kostkę. Do garnka wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i zaczynamy smażyć na nim cebulę. Po chwili wciśnij do niego dwa ząbki czosnku i dodaj mięso. Następnie smaż mieszaninę na wyższym ogniu przez 3 do 5 minut, aby mięso się zrumieniło.

Posiekaj papryczkę chilli do smaku. Dodaj mielony pieprz, sól, kminek, paprykę i przecier pomidorowy. Wszystko krótko smażymy. Następnie do rondla włożyć pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, drobno posiekany seler i zalać 800 ml wody. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 40 minut.

W międzyczasie pokroić marchewki w kostkę, a ziemniaki w mniejsze kawałki. Po 40 minutach włóż je do garnka i gotuj przez kolejne 10-15 minut, aby warzywa zmiękły. Na koniec posiekaj natkę pietruszki, włóż do gulaszu i gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!