Brak pomysłu na szybką sałatkę do obiadu – To nie problem: Poniżej znajdziesz prosty i łatwy przepis, którego efekt zasmakuje każdemu.

Czy wiedziałeś, jak dobre w smaku i dla zdrowia są surowe buraczki? Poznaj przepisy na sałatkę, którą zrobisz w kilka minut.

Jest przepyszna, ale co najważniejsze, ma wiele cennych dla naszego zdrowia wartości. Wyróżnia ją to, że nawet te osoby, które nie lubią buraków, będą ją chętnie spożywać. W czym tkwi sekret surowych buraczków? Tę sałatkę można podawać oddzielnie, np. z dodatkiem chleba, jak i jako surówka do obiadu.

Do stworzenia sałatki potrzebujesz jedynie 3 składników. Spożywając ją możesz poprawić swoją odporność, a w sezonie grypowym sprawić, że żadna choroba Cię nie pokona.

Co należy przygotować, chcąc zrobić tę sałatkę?

Przygotuj sobie marchewkę, jednego surowego buraka oraz jabłko. Jeśli chcesz zrobić większą porcję, możesz dodać większą ilość tych składników, ale pamiętaj, żeby zachować proporcje 1:1:1. Aby nadać surówce jeszcze lepszego smaku przygotuj miód, cytrynę, trochę orzechów oraz oliwę z oliwek.

Przygotowanie rozpocznij od oczyszczenia wszystkich warzyw, a następnie starcia ich na tarce. Tuż po tym skrop całość sokiem z cytryny u wymieszaj wraz z oliwą. Następnie dodaj odrobinę miodu, a po wierzchu posyp posiekane orzechy. Tak przygotowana sałatka jest gotowa do spożycia, smacznego!

Kolejnym pomysłem na ciekawe wykorzystanie buraków jest pasta.

To jej zrobienia potrzebne Ci będą 3 ząbki czosnku, mały burak, sól oraz czarny, mielony pieprz i 100g startego sera. Przygotowanie rozpocznij od starcia buraka na tarce. Wymieszaj go z rozgniecionym czosnkiem, tartym serem oraz przyprawami tak, aby powstała jednolita masa. Ta zdrowa i smaczna pasta świetnie nadaje się do kanapek.

Z buraków można również zrobić niegotowany syrop.

To jego stworzenia potrzebujesz 3 litrów schłodzonej wody, wcześniej przegotowanej, 4 cytryny wraz ze skórką, pół butelki aromatu waniliowego, 2.5 kg cukru pudru, 3kg obranych buraków, paczkę konserwantu oraz 3-5 opakowań kwasku cytrynowego. Przygotowanie rozpocznij od dokładnego umycia cytryn (możesz to zrobić np. za pomocą wody z octem).

Pokrój buraki, a następnie zmiel je razem z cytrynami. Powstałą masę przełóż do garnka i odstaw na 24 godziny, co jakiś czas mieszając. Kolejnym krokiem jest wymieszanie soku z cukrem, esencją, kwaskiem cytrynowym oraz konserwantem. Całość należy dokładnie odcedzić.

Mieszaj do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Powstały syrop przelej do butelek i przechowuj je w chłodnych miejscach. Możesz go dodawać do ciast, herbat i innych napojów.  Warto podkreślić, że buraki to warzywa, które wpływają na obniżenie ciśnienia krwi. Osoby, które mają niskie ciśnienie, powinny stosować małe dawki syropu i być przy tym ostrożne.

Buraczki po koreańsku, czyli kolejna pyszna sałatka.

Jeśli chcesz ją zrobić, przygotuj sobie 4 ząbki czosnku, 600g surowych buraków oraz 80g oleju roślinnego. Do zrobienia marynaty potrzebujesz z kolei łyżeczkę cukru, łyżeczkę kolendry, 0.5 łyżeczki soli, 3 łyżki octu oraz 0.5 łyżeczki czarnego pieprzu.

Zacznij od posiekania czosnku na drobno, umyj buraki i zetrzyj je na tarce. Wymieszaj wszystkie składniki potrzebne do marynaty. Marynatę, czosnek i buraki włóż do jednej miski i wszystko dokładnie wymieszaj. Spraw, aby olej zaczął wrzeć i wlej go do buraków. Następnie wszystko wymieszaj i odstaw sałatkę na około 3 godziny.

Ostatni przepis jest na sałatkę na oczyszczenie jelit i odchudzanie. 

Składniki, jakich potrzebujesz to 550g buraków, 2 łyżki soku z cytryny, 400g marchewki, 1/4 główki kapusty, 2 łyżki startego chrzanu oraz 1 jabłko. Przygotowanie rozpocznij od umycia warzyw i starcia ich na drobno. Wszystko polej sokiem z cytryny wymieszanym z chrzanem.

Tak przygotowaną sałatkę można spożywać do obiadu, na kanapce lub jako oddzielny posiłek. Jedząc ją regularnie możesz zauważyć efekty. Jeśli chcesz stracić więcej kilogramów, stwórz napój z podgrzanej połowy szklanki wody, wymieszanej z połową łyżeczki soli himalajskiej, 2 łyżkami soku z cytryny, łyżeczką soku z berberysu oraz połową soku jabłkowego. Po wymieszaniu sok należy od razu wypić.

error: Treść zabezpieczona !!