Jak przygotować wiejski garnek z mięsem i warzywami?
Mnóstwo składników z domowej spiżarni przyda się do przygotowania wiejskiego garnka. Mięso, ziemniaki, papryka, czosnek, cebula, marchewka- wszystkie te składniki, łącząc się, stworzą unikalny smak. Ten łatwy do przygotowania rustykalny przysmak zawojuje serca wszystkich, którzy go skosztują.
Potrzebne składniki:
- 770 g gotowanego mięsa
- litr wody
- 3 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 2 zielone papryki
- 550 g ziemniaków
- 2 cebule
- 2 pomidory
- 400 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 5 łyżek sosu pomidorowego
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 8 g soli
- 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- 0,5 łyżeczki mięty
Przygotowanie potrawy
Oczyść cebulę i marchewkę. Posiekaj paprykę, cebulę i marchew dość grubo. Ziemniaki i pomidory pokrój w drobną kostkę. Pieczarki pokrój w plasterki. Weź rondel lub głęboką patelnię. Rozgrzej na niej trzy łyżki oleju, następnie dodaj marchew i cebulę. Poczekaj, aż cebula się zeszkli, dodaj paprykę czerwoną i zieloną. Podgrzej przez chwilę, mieszając, a potem dodaj pieczarki.
Wymieszaj wszystko, nakryj pokrywką i gotuj jeszcze przez chwilę. Następnie dodaj ziemniaki, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przykrytą potrawę. Dopóki warzywa nie puszczą soków, nie dodawaj wody. Ząbki czosnku lekko posiekaj i dodaj do rondla. Gdy uznasz, że warzywa się ugotowały, dodaj sos i przecier pomidorowy, wymieszaj całość. Duś kilka minut na wolnym ogniu, a następnie dodaj pomidory, przyprawy i sól. Całość wymieszaj, gotuj do chwili, aż potrawa zacznie aromatycznie pachnieć.
Teraz dopiero dodaj ugotowane i pokrojone na kawałeczki mięso, zalej wszystko wodą i pozostaw do zagotowania. Danie będzie gotowe, gdy wszystkie warzywa będą miękkie, pomidory rozpadną się, a sos nieco zgęstnieje. Zdejmij patelnię ub rondel z ognia, odstaw na kilka minut, niech wszystkie smaki połączą się.